VERMOGEND NEDERLAND

Miljonairs gelukkiger en gezonder

Nederland had in 2017 ruim duizend miljonairs meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit het meest recente onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Interessante uitkomsten: de meeste miljonairs zijn getrouwd, sporten meer, stemmen vaker en doen meer vrijwilligerswerk dan niet-miljonairs.

In 2017 had van alle particuliere huishoudens in Nederland 1,5% een vermogen van € 1 miljoen of meer. Dat komt overeen met 115.000 huishoudens, ruim duizend meer dan in 2016. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het CBS naar de ontwikkelingen in miljonairshuishoudens* in Nederland, in opdracht van Van Lanschot.

De miljonair: man, getrouwd, hoogopgeleid en 50+

Hoe ziet de groep miljonairs in Nederland eruit? Acht van de tien miljonairs zijn man. De gemiddelde leeftijd is 59,5 jaar, drie kwart van de miljonairs is 50 jaar of ouder. 70% van de miljonairs is getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap, slechts 17% is alleenstaand. Ze zijn hoger opgeleid dan niet-miljonairs, bijna de helft heeft een HBO- of universitaire opleiding gevolgd.

Twee derde van de miljonairs belegt

Miljonairs hadden in 2017 gemiddeld ruim € 3 miljoen aan vermogen, 55 keer zoveel als niet-miljonairs. De helft van het totale bezit van miljonairs is geïnvesteerd in de eigen onderneming. Twee derde van de miljonairs bezit effecten (aandelen of obligaties) met een gemiddelde waarde van ruim € 900.000. Naarmate de vermogensklasse hoger is, neemt het gemiddelde bedrag aan effecten toe van bijna € 450.000 in de vermogensklasse van € 1-2 miljoen, tot ruim € 6 miljoen aan effecten in de vermogensklasse van € 10 miljoen of meer. Ter vergelijking: van de niet-miljonairs bezit 15% effecten met een gemiddelde waarde van € 52.000.

Hoe verdienen miljonairs hun geld?

In 2017 bedroeg het gemiddelde besteedbaar inkomen van een miljonairshuishouden € 117.000 tegen € 40.000 bij niet-miljonairs. Voor bijna de helft van de miljonairs is de eigen onderneming de voornaamste bron van inkomen. Een kwart heeft pensioen, 15% loon als werknemer en 13% heeft inkomen uit ontvangen rente, dividend en opbrengsten uit onroerend goed (inkomen uit vermogen). Bijna 80% van de werkzame miljonairs is actief als directeur-grootaandeelhouder of zelfstandig ondernemer tegen 15% van de werkzame niet-miljonairs. Een groot deel, bijna 21%, van de miljonairs werkt in de landbouw, bosbouw of visserij. De helft van deze groep houdt of fokt melkvee. Miljonairs zijn ook actief in de financiële dienstverlening, vaak in of via een financiële holding (16%), specialistische zakelijke dienstverlening zoals advocatuur of organisatieadvies (14%), handel (13%) en in de zorg – bijvoorbeeld medische specialisaties of tandheelkunde (7%).

Laren, Amsterdam en Zeeland

In de gemeente Laren wonen relatief gezien de meeste miljonairs van Nederland: bijna 11% van de Laarders heeft € 1 miljoen of meer. Andere populaire gemeenten voor mensen met flink vermogen: Bloemendaal (10%), Blaricum (10%), Wassenaar (9%) en Rozendaal (7%). De gemeente Amsterdam heeft in aantal de meeste miljonairs (6.400). Van de provincies heeft Zeeland relatief de meeste miljonairs (1,9%).

Sportschool populair, net als golf en tennis

Miljonairs voelen zich gezonder, hebben minder vaak overgewicht en sporten vaker: 65% voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (niet-miljonairs: 59%). Welke sport? De sportschool staat bij beide groepen op één: 25% van de miljonairs fitnest, net als 28% van de niet-miljonairs. Niet-miljonairs gaan vaker joggen (14%), miljonairs kiezen vaker voor tennis (9%) en golf (7%).

Geld maakt gelukkig

Uit het onderzoek blijkt dat personen van 18 jaar of ouder uit miljonairshuishoudens vaker vrijwilligerswerk doen dan niet-miljonairs, bijvoorbeeld voor sportverenigingen of de kerk. Het verschil: 61% van de miljonairs doet vrijwilligerswerk, bij niet-miljonairs is dat 49%. Ook gaan miljonairs vaker stemmen en hebben ze meer vertrouwen in organisaties en instanties. Miljonairs zijn daarnaast iets gelukkiger dan niet-miljonairs: 94% is gelukkig, minder dan 1% is ongelukkig. Bij niet-miljonairs is 88% gelukkig en 2% ongelukkig. Miljonairs geven hun leven gemiddeld een 8,1, niet-miljonairs scoren een 7,7.

LEES HET CBS-RAPPORT

*Een miljonair is in dit onderzoek een particulier huishouden met een vermogen van minstens € 1 miljoen. De waarde van het eigen huis en de hypotheek daarop zijn hierin niet meegerekend. Kenmerken van miljonairs zijn gebaseerd op de hoofdkostwinner van het huishouden, tenzij anders vermeld.
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Naam

E-mail

Bericht

Verstuur

Aanmelden

Ontvang vijf maal per jaar het online magazine Cornelis. Het magazine staat boordevol interviews, video’s en interessante artikelen.

Aanhef *

Voornaam *

Tussenvoegsel(s)

Achternaam *

E-mailadres *

Meld aan