VERMOGEND NEDERLAND

Leven als een miljonair

Hoe ziet het leven van miljonairs en vermogenden eruit? Uit onderzoek blijkt: veel aandacht voor familie en vrienden, gezond eten, flink sporten en vakantie houden in Italië. Ze gebruiken hun vermogen vooral om te schenken aan familie, de toekomst zeker te stellen en de eigen levensstijl in stand te houden.

Miljonairs zijn gelukkig, blijkt uit het onderzoek van het CBS . Ze geven hun leven gemiddeld een 8.1. Waar worden ze gelukkig van? In aanvullend onderzoek onder Van Lanschot-klanten, uitgevoerd door marktonderzoekbureau Kien*, worden vooral kinderen en het gezin genoemd. Ook gezondheid staat hoog op het lijstje, zowel de eigen gezondheid als die van dierbaren. Vriendschappen en goede relaties met familieleden zijn ook een bron van geluk, net als reizen en de afwezigheid van financiële zorgen.

Italië valt in de smaak

De favoriete vakantielanden van miljonairs bevinden zich allemaal in Europa. Aan kop gaat Italië (42%), gevolgd door Frankrijk en Spanje (allebei 27%). Ook Nederland is populair; 20% noemt dit als een van de favoriete vakantiebestemmingen. Op tafel staat het liefst iets uit de Italiaanse keuken (30%), al geniet de miljonair ook wel van Franse cuisine (20%) of Hollandse pot (8%). Een glas wijn is de favoriete alcoholische versnapering voor 67% van de miljonairs, op gepaste afstand gevolgd door een biertje (13%). Toch is het menu van een miljonair niet erg exotisch: slechts 17% eet wel eens oesters of kreeft en het ontbijt bestaat voor velen (47%) gewoon uit een boterham of een beschuitje.

96% van de miljonairs vindt gezondheid belangrijker dan vermogen

Gezondheid boven vermogen

Gezondheid is belangrijker dan vermogen, 96% van de miljonairs onderschrijft deze stelling. Daarom wordt er flink gesport, voornamelijk in de sportschool (46%) of op de golfbaan (44%). Ook wandelen (44%) en wintersport (32%) zijn populair. De meeste miljonairs vinden dat ze redelijk tot zeer gezond eten (97%). Ze hebben best wat geld over om lekker te eten en drinken (94%) en slaan bijna nooit een maaltijd over, ook niet als het druk is (57%). Een beetje ijdelheid is de miljonair niet vreemd, de meesten (92%) geven aan het belangrijk te vinden om er goed en verzorgd uit te zien.

Genoeg geld om eerder te stoppen met werken? 14% van de miljonairs is bang van niet

Zekerheid voor de toekomst

Is vermogen dan niet belangrijk voor miljonairs? Jawel. Als voornaamste reden om vermogen op te bouwen, wordt het in stand houden van de eigen levensstijl genoemd. Ook gebruiken de miljonairs hun vermogen om zekerheid voor de toekomst te creëren: 54% ziet het vermogen als pensioen, 50% noemt ook de mogelijkheid om nu of later zorg in te kopen voor zichzelf of voor de partner. Ook bedrijfsovernames, bijzondere of verre reizen en het bekostigen van een hobby worden genoemd. ‘Jongere’ miljonairs, tot 60 jaar, willen het vermogen vaker gebruiken om bij te dragen aan de studie van hun kinderen, minder te werken, eerder te stoppen met werken of de hypotheek af te lossen. Een deel van de miljonairs wil het vermogen ook gebruiken voor schenkingen aan familie. Vooral miljonairs met een vermogen van € 5 miljoen of meer noemen dit als vermogensdoel.

Voldoende vermogen voor later?

Is er voldoende vermogen om alle financiële doelen te realiseren? Het overgrote deel van de miljonairs zegt van wel. De huidige levensstijl komt in elk geval niet in gevaar, het grootste deel van de miljonairs die dit vermogensdoel noemde (86%) reserveert hiervoor voldoende vermogen. Van de deelnemers aan het onderzoek die minder willen werken of eerder willen stoppen, is 14% bang dat ze daar onvoldoende geld voor reserveren. Van de vermogenden die sparen om de hypotheek af te lossen, is 13% van mening dat er mogelijk nog een tandje bij moet om dat vermogensdoel te realiseren. Zorg inkopen brengt de meeste onzekerheid mee: 24% van de miljonairs die dat als vermogensdoel stelt, is bang dat de kosten hoger worden dan nu voorzien. Ook vragen sommige miljonairs zich af of ze genoeg vermogen opbouwen om het roer om te kunnen gooien. Heel begrijpelijk, want hoeveel geld is er eigenlijk nodig als je leven een andere wending moet krijgen?

* Kien heeft onderzoek uitgevoerd onder driehonderd personen met een vermogen vanaf € 750.000. We noemen ze in dit artikel: miljonairs.
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Ontvang vijf maal per jaar het online magazine Cornelis. Het magazine staat boordevol interviews, video’s en interessante artikelen.

Aanhef *

Voornaam *

Tussenvoegsel(s)

Achternaam *

E-mailadres *

Meld aan