COLUMN

Hoe krijg ik mijn kind het huis uit?

Tijdens een recent familie-etentje was ik enigszins geschokt. Een van mijn nichtjes vertelde dat zij door de overspannen huizenmarkt noodgedwongen zeker tot haar dertigste thuis blijft wonen. Mijn dochter reageerde daarop dat zij dat echt niet van plan is, maar dat het vinden van eigen woonruimte wel heel lastig is.

Hanneke Kroonenberg

is hoofd Kenniscentrum bij Van Lanschot. Haar primaire aandachtsgebied is financiële planning voor de directeur-grootaandeelhouder en de vermogende particulier.

Kinderen blijven tegenwoordig langer thuis wonen. Deels door de veranderingen in de studiefinanciering, maar ook doordat het huren of kopen van een huis lastig is. Recent onderzoek  geeft aan dat 33% van de kinderen hulp nodig heeft bij het kopen van een huis, omdat ze de financiering niet rond krijgen. Sinds 2018 zijn de financieringsnormen namelijk steeds strenger geworden en kun je bij hypotheekverstrekkers nog maar maximaal 100% lenen van de waarde van de woning. Dit betekent dat uw kind sowieso eigen geld moet hebben om bijvoorbeeld de makelaars- en notariskosten te kunnen betalen.

Bent u in de positie om uw kind financieel te helpen bij het kopen van een huis? Dan zijn er verschillende opties. U kunt bijvoorbeeld zelf de lening voor de aankoop van een huis verstrekken. Ook is het mogelijk om eenmalig € 100.800 (2018) belastingvrij te schenken . Uw kind moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar zijn. Daarnaast kunt u uw kind helpen door mede-hoofdelijk aansprakelijk te worden voor de hypotheekschuld.

Belangrijk is om goed te bekijken welke optie voor u en uw kind het meest passend is. Hierbij is fiscaal voordeel wat mij betreft geen doorslaggevend argument. Het is belangrijk dat uw hulp bij het kopen van een eigen huis niet tot spanning in de familie leidt, bijvoorbeeld met eventuele andere kinderen.

Met maar één kind is het wel heel fijn dat zij van plan is tijdens haar studie nog thuis te blijven wonen. Het lege-nest-syndroom kan ik dus nog even vooruitschuiven.

AANMELDEN MAGAZINE LIKE | 17
Hanneke Kroonenberg

is hoofd Kenniscentrum bij Van Lanschot. Haar primaire aandachtsgebied is financiële planning voor de directeur-grootaandeelhouder en de vermogende particulier.

AANMELDEN MAGAZINE LIKE | 17
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Naam

E-mail

Bericht

Verstuur

Aanmelden

Ontvang vijf maal per jaar het online magazine Cornelis. Het magazine staat boordevol interviews, video’s en interessante artikelen.

Aanhef *

Voornaam *

Tussenvoegsel(s)

Achternaam *

E-mailadres *

Meld aan